BATMAN / HASANKEYF - Akalin İlkokulu

Ara

Okulumuz öğrencileriyle birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladık.

Ara

İnsan olmanın erdemlerinden bir tanesi de toplumun diğer fertlerine saygı göstermektir. Eylül ve Ekim aylarında okulumuz öğrencileriyle birlikte Değerler Eğitiminde Saygı değerimizle ilgili birçok etkinlik yaptık.

May

Her insan için dikkat edilmesi gereken en önemli husus temizliktir. Temizlik hijyen ve sağlık demektir. Temizliğin olmadığı yerde insan hastalıklarla karşı karşıya kalır. Okulumuz öğrencileriyle Nisan ayı boyunca temizliğin önemine değinerek bir çok etkinlik yaptık.

Nis

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, geleceğin çocukların elinde olduğuna inanmış ve bu nedenle çocuklara büyük önem vermiştir. Atatürk'ün çocuklara hitaben söylediği birçok söz bulunmaktadır. Çocukların sahip olduğu gücün farkında olan Mustafa Kemal Atatürk, bu nedenle 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını çocuklara armağan etmiştir. Dünyadaki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan, Atatürk'ün çocuklara verdiği önemi ve çocuklara duyduğu sevgiyi göstermektedir.

Atatürk, 23 Nisan'ı yalnızca Türkiye'de yaşayan çocuklara değil, dünyadaki tüm çocuklara armağan etmiştir. Bu nedenle her yıl 23 Nisan için Türkiye'ye dünyanın her yerinden çocuklar gelmekte ve çocuk bayramını kutlamaktadır.

Nis

Bir insanı değerli kılan, o kişinin saygınlığının artmasını sağlayan kavramlardan bir tanesi de doğruluktur. Doğru olan kişilerin özleri ile sözleri, sözleri ile davranışları birbiri ile örtüşür. Bu kişiler yanlıştan, suçtan uzak duran kişilerdir.

Bir kişi ne kadar doğru ise toplumda başkaları tarafından o kadar sevilir ve kendisine o derecede güven duyulur. Doğru olmayan insanlar özleri ile sözleri birbirini tutmayan, yalan söyleyen ve yanlış davranışlarda bulunan kişilerdir. Bu kişiler toplum tarafından sevilmediği gibi kendilerine kolay kolay güven de duyulmaz. Tüm bu olumsuzluklar ise doğru olmayan kişinin hem kendisine hem de çevresine zarar verir.

Bir insan ne kadar kötü bir ortamda yaşarsa yaşasın kendisi doğru olduğu sürece olumsuzluklardan etkilenmeyecektir. Çünkü yanlışlar ve haksızlıklar eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Bu sebeple toplumda saygınlık kazanmak isteyen herkes öncelikle doğru olmayı bilmelidir.Bu amaçla öğrencilerimize doğruluk ve dürüstlük değerini kazandırmak için Mart ayında bir çok etkinlik yapılmıştır.

Nis

İngiliz savaş gemileri, Nusret mayın gemisi ile bir gece önce gizlice döşenen mayınlara çarparak, Boğazın derinliklerine gömülmüştür (18 Mart 1915)
Anafartalar, Arıburnu, Conkbayırı ve Kilitbahir'de düşmanı yenerek önemli başarılar elde etmiştir "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum" sözünü Türk askerine söyleyerek, savaşın ne pahasına olursa olsun kaybedilmemesi gerektiğine işaret etmiştir

Okulumuz öğrenilerine 18 Mart Çanakkale Zaferinin önemi anlatılmış ve vatanımız için canını feda eden şehitlerimiz anılarak farkındalık oluşturulmuştur.

Nis

Bazı felaketlere ve afetlere karşı olay başa gelmeden ve yıkıcı etkileri görülmeden önlem almak en doğru şeydir.  Olaylar meydana geldikten sonra müdahale etmenin çok yararı olmayacaktır. Sivil savunmaların önemi de burada ortaya çıkar.

Sivil savunma savaş, afet gibi olağanüstü durumlarda halkın canını ve malını korumaya çalışan çalışmalarda bulunan kişiler ve yaptıkları faaliyetlere denir.

Okulumuzda da programlar yapılarak özellikle çocukların sivil savunma eğitimi alması için çalışmalar yapıldı. Bir afet anında toplum arasında ne gibi işaretlerle haberleşmenin sağlanabileceğine kadar her yöntem çocuklara anlatıldı.

Sivil Savunma Günü'nde daha önemli olan küçük beyinlere aşılanan sivil savunma bilincidir. Küçük yaşta verilen eğitimler daha güzel sonuçlar elde edilmesine ve ilerde daha bilinçli bireyler yetişmesine katkıda bulunur. Bu nedenle okulumuzda eğitim gören çocuklara bir afet veya felaket anında nasıl davranılacağı ve ilk olarak yapılması gerekenler anlatılarak sivil savunma ile ilgili etkinlikler yapıldı. Bu etkinliklerin bazıları çocukların felaket anında nasıl davranacağını uygulamalı olarak öğrenmesi için yapılan tatbikatlardır.

Şbt

Özgüven kişinin kendisine olan güveni ve bir işi başarabileceğine olan inancı demektir. Özgüveni yerinde olan kişiler hayatta her zaman başarıyı yakalar ve karşısına çıkan zorluklar karşısında hiçbir zaman pes etmezler. Bu amaça okulumuz öğrencileriyle Şubat ayında özgüveni geliştirmek için çalışmalar yapılmıştır.

Şbt

Güven insanlara özgü önemli değerlerdendir. Çevresindeki insanlara, arkadaşlarına, dostlarına ve ailesine karşı alabileceği önemli duygudur. Hayatın getirileri arasında çeşitli zorluklar olmasına rağmen güven duygusu insanın en büyük yardımcısı olur.Bu amaçla okulumuzda öğrencilerimizle birlikte güven duygusunu geliştirmek için bir çok etkinlik yapılmıştır.

Ock

Değerler eğitiminin amacı ; İyi karakterli bireyler yetiştirmek, Temel değerleri pekiştirmek,
Çocukların kendilerine ve topluma yararlı olacak temel değerleri psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimlerine uygun olarak kazanmalarını sağlamak.Çocukların kazandıkları değerleri davranışla ifade etmeleri yönünde fırsat vermek.Karakter ve Değerler Eğitiminin ailede ve okulda paralel bir şekilde işleyişini sağlamak.

Ara

Öğrencileri tutumlu davranmaya ve Türk Malı ürünleri almaya yönlendiren yerli malı haftasının amacı eğitim yoluyla bireyleri bilinçlendirip toplumun refahını ve ekonomiyi geliştirerek ülke kalkınmasını sağlamaktır. Bu amaçla okullumuzda ´Yerli Malı Haftası ´ etkinlikleri düzenlenmiştir.

Ock